Elftallig stelsel en hakken

door Bas op 23 januari 2011

Elftallig stelsel en hakken

De afgelopen weken zijn de Verkenners bezig geweest met het hakken van hout en het tellen in het elftallig stelsel.

Alle verkenners kunnen nu zonder problemen met een handbijl een stammetje doorhakken en ook hebben ze allemaal geleerd hoe te hakken met een halve en een driekwart-aks. Goed bezig jongens!

Afgelopen zaterdag hebben de kinderen opnieuw moeten leren tellen. Omdat 2010 het jaar was van het 10-talligstelsel en 2010 nu alweer een tijdje voorbij is, werd het hoogtijd dat we over gingen stappen op het elftallig stelsel. In dit stelsel bestaan geen honderdtallen, tientallen en eenheden, maar zijn deze vervangen door 121-tallen (lees: een-twee-een-tallen), 11-tallen (lees: een-een tallen) en eenheden. Daarnaast is er een extra eenheid toegevoegd voor de tien in het tientallig stelsel, namelijk het cijfer a.

Klinkt dit nou allemaal heel verwarrend, dat kan kloppen, want ook bij de leiding kwam de stoom af en toe uit de oren.

Helaas zijn van deze opkomsten geen foto's gemaakt, maar bij het volgende bericht zullen er zeker weer foto's zitten!